Articol INFOTAG: ONG-urile moldovenești au redactat strategia națională de îmbătrânire

Chișinău, 17 septembrie 2007 (Infotag). Organizațiile moldovenești cu profil social au pregătit un proiect de strategie națională anti-îmbătrânire.

Documentul este o parte a proiectului denumit „Consolidarea societății civile pentru a reduce sărăcia și izolarea socială a persoanelor vârstnice din Moldova”, realizat aici de organizația neguvernamentală Respirația a Doua din orașul Bălți, cu ajutorul Comisiei Europene.

Directoarea a ONG Respirația a Doua, Irina Baikalova, a declarat astăzi într-o conferință de presă la Infotag că încă în 2002, Adunarea Națiunilor Unite a adoptat Planul de prevenire a îmbătrânirii de la Madrid, semnat de multe țări ale lumii, inclusiv Moldova.

„Până acum, însă, populația moldovenească știe foarte puțin despre problema îmbătrânirii rasei umane. Proiectul de un an a fost lansat aici în 2006, cu un buget inițial de 71 de mii de euro. Ulterior, însă, bugetul a fost redus la puțin peste 50 de mii de euro, din care 40 de mii de euro au fost furnizate de Comisia Europeană ”, a spus Baikalova.

În cadrul proiectului, a fost înființat un centru de resurse pentru bătrâni pentru o mai bună reintegrare a acestora în societatea civilă, au fost organizate seminarii profilate în diverse localități și au fost create grupuri de voluntari pentru îngrijirea vârstnicilor.

Proiectul a ajuns acum să aibă parteneri activi – 12 organizații sociale din Orhei, Edineț, Chișinău, Basarabeasca, Cahul, Cimișlia, Comrat, Ialoveni, Hîncești, Leova, fiecare care lucrează în localitățile lor.

Proiectul de strategie a fost deja prezentat Ministerului Protecției Sociale, Copilului și Familiei pentru examinare.

Valeriu Cernei, președintele Asociației bătrâne republicane Bunatate, a declarat că organizațiile sociale au trimis Guvernului o scrisoare deschisă prin care solicită să reconsidere actuala politică a statului în ceea ce privește bătrânii.

În prezent, mărimea medie a pensiei în Moldova este de 552 lei (46,9 USD) pe lună, ceea ce acoperă aproape jumătate din nivelul de subzistență. Moldova găzduiește peste 600 de mii de pensionari.