PROIECTUL IBPP01-136 „REINTEGRAREA OAMENILOR ÎN ETATE VULNERABILI ÎN SOCIETATEA MOLDOVENEASCĂ”, COMISIA EUROPEANĂ, TACIS
PROIECTUL IBPP01-136 „REINTEGRAREA OAMENILOR ÎN ETATE VULNERABILI ÎN SOCIETATEA MOLDOVENEASCĂ”, COMISIA EUROPEANĂ, TACIS, 2003 – 2004. Tacis Support to Civil Society and Local Initiatives
Sumar
Proiectul își propune ca scop principal să promoveze reintegrarea socială a persoanelor în vârstă vulnerabile din Moldova, prin dezvoltarea unui model replicabil al grupurilor de auto-sprijin ale persoanelor în vârstă și consolidarea capacității ONG-urilor de a le susține, să permite persoanelor în vârstă să influențeze politicile și atitudinile societății care le afectează. Grupul țintă al proiectului sunt persoanele în vârstă vulnerabile din Moldova, iar beneficiarii săi direcți sunt persoanele în vârstă și ONG-urile care le sprijină în cinci regiuni. Activitățile principale ale proiectului includ:
- instruirea ONG-urilor care sprijină grupuri de persoane în vârstă în gestionarea proiectelor, voluntariat, lobby, lucrul cu mass-media și strângere de fonduri;
- crearea unor grupuri durabile de persoane în vârstă pentru asistența reciprocă și implementarea activitatilor-pilot;
- dezvoltarea unui model replicabil al grupurilor de autoajutorare ale persoanelor în vârstă, inclusiv editarea și publicarea unui manual-ghid pentru bune practici;
- sensibilizarea opiniei publice prin intermediul mass media, conferința de diseminare, publicarea broșurilor pe teme ca standarde de îngrijire, recomandări pentru politicile guvernamentale cu privire la persoanele în vârstă, pe baza informației obținute din experiențe ale grupurilor de auto-ajutor ale persoanelor în vârstă.
Istoricul contextual al proiectului
Help Age International (HAI) a lucrat timp de șapte ani în Europa de Est și Centrală pentru a coordona dezvoltarea Rețelei Europei de Est și Centrale (East and Central Europe Network (ECEN)) a ONG-urilor care lucrează cu și pentru persoanele în vârstă. Programul intensiv din ultimii 5 ani, constând în seminarii organizatorice, vizite de schimb, instruire pentru formatori și publicații, este sponsorizat de Fondul comunitar (Community Fund (fostul UK National Lottery Charities Board)). Inițial, Moldova precum Belarus și unele țări din fosta Iugoslavie nu au fost incluse în acest program, deoarece nu au existat legături la acea etapa inițială în 1997. Moldova și alte țări au fost ulterior incluse în acest program.
Consultantul HAI a fost susținut financiar de Open Society Institute (OSI) pentru instruire comună la seminarul OSI în aprilie 2000 (ca parte a programului gerontologic regional OSI). Dr. Irina Baicalov (Baikalova) de la ONG moldoveanească „Respirația a doua”, care a participat la programul gerontologic OSI, a fost informată la seminarul OSI despre activitatea HAI din cadrul Rețelei pentru Europa de Est și Centrală (ECEN) și HAI a făcut cunoștință cu activitatea ONG „Respirația a doua”. Dr. Irina Baicalov (Baikalova) a fost invitată să participe la seminarii de formare în cadrul Rețelei organizate la Zagreb în mai 2000 și Varșovia în martie 2001, privind implicarea persoanelor în vârstă în procesul de luare a deciziilor. Ulterior, în cadrul strategiei HAI de lărgire a rețelei regionale și de promovare a creării și lucrului în cadrul rețelelor naționale și a schimbului de informații, Dr. Irina Baicalov (Baikalova) a fost contactată de HAI cu scopul de a elobora și publica în comun cu ONG „Respirația a doua” broșura finanțată de OSI privind persoanele în vârstă și luarea deciziilor în Moldova cu titlul „Nimic despre noi – fără noi”, care include lista ONG-urilor care lucrează cu și pentru persoanele în vârstă.
În urma interviurilor realizate în cadrul pregătirei broșure „Nimic despre noi fără noi”, Dr. Baicalov (Baikalova) s-a adresat HAI pentru a iniția o astfel de rețea în Moldova și pentru a sprijini o reuniune inițială a rețelei naționale a ONG-urilor care lucrează cu și pentru persoanele în vârstă și reprezentanții conducerii locale/Ministerului din Moldova. Prima întâlnire a Rețelei Naționale a ONG-urilor din Moldova, cu susținerea HAI, a avut loc în decembrie 2000, la care a participat și un reprezentant al HAI. Cu sprijinul HAI în iulie 2001 a avut loc a doua întâlnire națională și un seminar de instruire în domeniul lucrului în cadrul rețelei. În cadrul acestei reuniuni, ONG-urile și persoanele în vârstă au identificat nevoile cheie ale persoanelor în vârstă din Moldova și au început să discute despre modalitățile de abordare a acestora. Participanții au convenit că este necesară integrarea persoanelor în vârstă în societatea moldovenească prin creșterea gradului de conștientizare/sensibilizarea opiniei publice privind situația și contribuția persoanelor în vârstă din Moldova și elaborarea de recomandări privind standardele de îngrijire și politicile guvernamentale, pe baza informațiilor primite de la înșeși persoanele în vârstă. ONG-urile din Rețeaua națională a Moldovei au fost entuziasmate de metodele de abordare participativă a HAI în ceea ce privește implicarea persoanelor în vârstă în găsirea soluțiilor la problemele proprii ca mijloc de reintegrare socială și au fost interesate să reproducă în zonele lor din Moldova modelele de voluntariat care ONG „Respirația a doua” deja implementează în comunitatea din orașul Bălți.
Ca urmare a vizitei HAI din iulie 2001, HAI și ONG „Respirația a doua” au început discuții despre posibilitatea dezvoltării unui proiect comun bazat pe necesitățile identificate de Rețeaua națională a ONG-urilor și pe consultările persoanelor în vârstă, ținând cont de modele necostisitoare și durabile ale grupurilor de auto-ajutor de oameni în etate bazate pe experiența HAI în regiunile vecine și bazate pe experiența ONG-ului „Respirația a doua” care își desfășoară activitățile specifice eficiente în Moldova. În februarie 2002, la Chișinău, a avut loc o reuniune a părților interesate, organizată de HAI și ONG „Respirația a doua”, la care reuniune au participat inclusiv ONG-uri, vârstnici și reprezentanți ai guvernului și ai autorităților locale. Mai mult ca atât, în acea perioadă, de asemenea, a avut loc o întâlnire a Rețelei naționale de ONG-uri care activează cu și pentru persoane în vârstă în Moldova. Astfel a fost făcută o contribuție complemetară în scrierea acestei propuneri și a fost ameliorată determinarea scopurilor activității a proiectului.
Din 2003, HelpAge International și ONG „Respirația a doua” colaborează la dezvoltarea proiectului „Reintegrarea persoanelor în vârstă în societatea moldovenească”, datorită sprijinului financiar generos al programului TACIS în cadrul programului de parteneriat instituțional TACIS al Comisiei Europene (Institution Building Partnership Programme (IBPP)) și programului de asistență pentru țările în curs de dezvoltare al guvernului irlandez Development Cooperation Ireland (DCI).
Proiectul a implicat ONG-urile din Rețeaua Națională de ONG-uri care lucrează cu și pentru persoanele în vârstă din diverse regiuni ale Moldovei: Orhei, Chișinău, precum și în satele Cineșeuți (raionul Rezina) și Trinca (raionul Edineț). Activitățile proiectului au inclus seminari de instruire pentru persoanele în vârstă și pentru mai mulți lideri ai organizațiilor neguvernamentale („Bătrânețe fără tristețe”, „Speranțele bătrânilor de la nordul Moldovei”, Asociația veteranilor Orhei, Asociația pensionarilor „Bunătatea”, Asociația de nursing). Activitățile au inclus, de asemenea, întâlniri periodice cu persoane în vârstă, întâlniri ale părților interesate și întâlniri ale grupurilor directoare/coordonatoare.
Pe parcursul al 24 luni din activitățile proiectului au fost implicati aproximativ 700 de persoane în vârstă, care au participat inclusiv la 6 training-uri, 3 conferințe și 60 de întâlniri care au avut loc in aceste regiuni. Aceste activități au contribuit la dezvoltarea rețelei de organizații neguvernamentale care lucrează cu și pentru persoanele în vârstă, precum și la dezvoltarea rețelei de voluntari în vârstă care lucrează la dezvoltarea societății.
Cele cinci ONG-uri participante au creat grupuri de auto-ajutor ale persoanelor în vârstă care au îndeplinit diferite sarcini în patru micro-proiecte: îngrijirea la domiciliu, programul „casa caldă”, creșterea iepurilor, colectarea de plante medicinale, îngrijirea socială și spirituală, lobby.
Un pas important în implementarea proiectului a fost organizarea Conferinței persoanelor în vârstă, care a avut loc în ajunul de 1 octombrie 2003, Ziua internațională a persoanelor vârstnice. La conferință au participat reprezentanții Comisiei europene, Dl. Ralph Genetsky, Dna Tetiana Shulha (Bruxelles) și Cristina Moșneaga (Chișinău). Unul dintre rezultatele importante ale Conferinței a fost Declarația persoanelor în vârstă, care a fost publicată în presa națională.
Organizarea Conferinței finale a proiectului și publicarea Maualului practic (ghid bune practici) au devenit, printre altele, rezultatele activității de doi ani a proiectului.
Финальная конференция проекта состоялась 16-18 декабря 2004 года в Кишинёве, Молдова. Целью Финальной конференции были:
- поднять уровень осведомлённости о потребностях и вкладах пожилых;
- содействовать дебатам по политикам касающимся пожилых людей в Молдове; и
- распространить разработанные модели посредством учебника-руководства и национальной сети.
Пожилые люди поделились своими взглядами на воздействие проекта на бенефициариев и их будущую деятельность. Учебник-рукводоство полезных практик был представлен как кульминация деятельности пожилых волонтёров, бенефициариев и их НПО в рамках проекта. Учебник-рукводоство полезных практик теперь доступен на этой интернет странице.
Участники проанализировали Стратегию по снижению бедности для Молдовы по отношению к пожилым людям. Хотя этот анализ был краток, это упражнение показало, что важная работа должна быть проведена национальной сетью чтобы повлиять на процессы формирования политик и чтобы обеспечить вовлечение пожилых людей в будущие дебаты:
- пожилые люди не были отмечены как особенно уязвимая социальная группа;
- НПО работающие с пожилыми людьми не были приглашены на консультации гражданского общества;
- минимальные стандарты услуг не определены; как это может дойти в дествительности до пожилых людей?;
- Сеть НПО должна выдвигать предложения, а не ждать пока всё будет сделано на уровне министерства.
На третий день Национальная сеть НПО составляла планы на будущее. После презентаций 6 новых членов, НПО с юга Молдовы, Г-н Пол Хинчлифф (Paul Hinchliff (HAI)) описал новый проект (начинающийся в 2005), который будет развивать НПО работающие с и для пожилых людей на юге Молдовы. Он призвал участников поделиться своими знаниями, придав огласке свои успехи и выступая наставниками НПО на юге Молдовы.
Г-жа Светлана Баштовенка из «УМУТ», организации аффилированной HAI и партнёра по проекту, поделилась опытом киргизской национальной сети. Проект даёт возможность пожилым людям улучшить качество жизни прямых бенефициариев помимо других пожилых людей по всей стране путём координирования и обмена опытом в работе организаций работаящих с и для пожилых людей, вовлечённых в проект в Киргизстане.
Национальный план действий Молдовы в рамках сетевой программы Юго-Восточной Европы
Доктор Ирина Байкалова представила Национальный план действий Молдовы для программы SEEN для 9 стран по борьбе с дискриминацией в отношении пожилых людей и продвижению прав пожилых людей во всем регионе.
Участников поблагодарили за их целеустремлённость в приложенных усилиях для успешной реализации проекта.
Полные отчёты презентаций имеются в распоряжении НПО «Второго дыхание» и Хэлп Эйдж Интернэшнл (HelpAge International).